Lumen u ŠUDIGO-u

PULS  ZAVIČAJA

Škola, ulica, dom, park…u svakodnevnom životu ta mjesta su nam uobičajena  mjesta boravka,  odmora i rada. “Isključeni” smo dok boravimo  u njima jer su postala dio dnevne rutine.  Međutim što se dešava kada obratimo pozornost na naizgled nebitne stvari kao što je -miris starih knjiga, zvuk ptica, automobila, vlaka…Čujemo li tišinu kada nas na trenutak obuzme? Osjetimo li mirise djetinjstva  iz majčine kuhinje? Škakljanje na dlanovima tek iznikle mlade trave ? Onu glad nakon igre i uzbuđenje prije zalogaja toplog kruha iz pekarnice?

Učenici 2. razreda grafičkih dizajnera su kroz nekoliko radionica

pokušali zapisati i zabilježiti svoja iskustva koristeći sva osjetila. Zapisivali su doživljaj pojedinog mjesta kroz miris, opis, zvuk, te su uzimali frotaže različitih površina na koje su nailazili. Tako su započeli stvarati vlastite bilješke i knjige kroz koje će pokušati prožeti sadašnjost I prošlost. Kroz ilustracije nastale od otisaka reciklirati će sjećanja i stvarati nova.

Sa puno pažnje, emocija  i uzbuđenja doživjeli su stvarnost 21. stoljeća kao refleksiju osjetila koja nisu usmjerena isključivo na tehnologiju, nego osluškuju ljudsko biće kroz sve njegove aspekte.  / piše: Anuška Alfirević, ak. slikarica, ŠUDIGO Zabok