Osim intelektualnih sposobnosti, većina modernih teorija darovitosti uključuje motivaciju i druge osobine. Dakle, smatra se da je darovitost dinamičan koncept osjetljiv na promjene u okolini, tj. da se na darovitost može utjecati. Može nas zavarati mišljenje da su nadareni samostalni i ne trebaju našu pomoć, no…
…prema statistikama, više od 50% učenika s natprosječnim sposobnostima NE prolaze dobro u školi. Također, daroviti ne postaju nužno uspješni u odrasloj dobi. Neki talenti mogu biti prikriveni nižim postignućem, emocijama, ličnošću, specifičnim teškoćama u učenju, niskim samopoštovanjem, a lako se može dogoditi da ne uočimo izvanredne potencijale ako uvjeti za učenje ne osiguravaju učeniku priliku da pokaže ili razvije svoj talent.
Darovitima je potrebna potpora i pomoć kako bi razvili svoje sposobnosti do maksimuma. Što ranije započnemo rad s njima, omogućavamo im više vježbe i prakse. Zamislite to kao put od početnika koji ima potencijal i od kojeg želimo da jednom postane stručnjak u svojem području. Kako bi se početnik razvio u stručnjaka, potrebna mu je i podrška okoline na tom putu i dodatna stimulacija razvoja s ciljem poticanja njegovih mogućnosti i zadovoljavanja interesa. Također, na ovaj način sprečavamo brojne konfliktne situacije koje se mogu pojaviti između djeteta, njegovih vršnjaka i okoline, a koje se mogu javiti ukoliko zanemarujemo potrebe djeteta.
Budimo im podrška da postanu sve što bi mogli biti !